Op 5 september 2022 heeft De Jong een klacht ingediend vanwege schending van de wetenschappelijke integriteit door Markus Balkenhol, woordvoerder van het Meertens Instituut. De klacht kun je hier lezen.

De klacht is ingediend bij de commissies wetenschappelijke integriteit van de KNAW en de VU. Beide commissies beoordelen de klacht als ongegrond en weigeren de klacht in behandeling te nemen.

De Jong is het met beide oordelen oneens en heeft op dit punt een verzoek ingediend bij het LOWI, het landelijk orgaan wetenschappelijke integriteit, om advies te geven over de oordelen.

Lees hier het verzoek in de procedure van de KNAW

Lees hier het verzoek in de procedure van de VU

Het LOWI heeft beide verzoeken gehonoreerd. Dit betekent dat er in beide gevallen een procedure gaat lopen bij het LOWI in de vorm van een schriftelijke discussie. Het is in principe een discussie tussen De Jong en de beide instituten, maar ook de beklaagde, de heer Balkenhol, heeft de mogelijkheid zijn visie bij het LOWI aan te geven. Dit heeft hij niet gedaan.

Zoals je kunt lezen heeft het LOWI in beide gevallen geadviseerd de klacht ongegrond te verklaren, wat zowel KNAW en VU terstond overgenomen hebben. De hoogste instanties van de wetenschap, de KNAW en het LOWI, willen het onderzoek van de heer Balkenhol niet aan nader integriteitsonderzoek onderwerpen.

Dit betekent dat wetenschappers ongestraft hun eigen vooroordelen vanuit hun politieke voorkeur, zonder enige objectieve onderbouwing, als wetenschappelijke kennis mogen publiceren en naar het grote publiek mogen verspreiden.

In het geval van Zwarte Piet baseert de wetenschap zich op vooroordelen en wijst onderzoek op basis van objectieve bronnen af. Het feit dat de hoogste organen van de wetenschap deze werkwijze onderschrijven toont aan dat deze praktijk institutioneel geaccepteerd is. De wetenschap ondergraaft hiermee haar eigen bestaansgrond.